Onderhoudstips

Algemeen:
Verschoon het beddengoed regelmatig. Dit zorgt ervoor dat het dekbed of de deken langer fris en hygiënisch blijft.

Matras:
Draai de matras elk kwartaal. Het hoofdeinde hoeft daarbij niet naar het voeteneinde worden gedraaid maar dat mag wel.

Bedomrandingen:
Stof de bedomranding af met een droge of klamme doek. Geen schoonmaakmiddel gebruiken.

Wol:
Voor het eerste gebruik de wol even zuigen. Vernevel de wol dan even met een klein beetje water in een plantenspuit. Daarna met een vochtige doek afnemen. Zo haal je de meeste losse haartjes er vast af.
Zuig de onderdeken regelmatig.
Gebruik katoenen bedtextiel.
Het kussen ’s morgens diagonaal opschudden met de hoeken naar elkaar toe. 
De wol mag buiten (in de mist) worden gehangen om op te frissen. Liever niet in de volle zon.
Bij vlekken kun je die licht vernevelen met water (indien nodig een klein beetje ossengalzeep van dr. Beckman in sprayvorm) Daarna afnemen met een doekje.

Dons:
Regelmatig het dekbed opschudden en luchten waarbij je oppast voor de volle zon. Het dekbed mag worden uitgewassen, maar het wordt aangeraden om dit alleen bij hoge uitzondering te doen.
Een belangrijk aandachtspunt bij dons is dat je het dekbed niet belast door erop te gaan zitten, of door iets zwaars erop te zetten. Ook kun je het dekbed beter niet (of niet te ver) instoppen.

Bedtextiel:
Dekbedovertrekken mogen worden gewassen op 40 graden. We hebben gezorgd voor een extra krimpmarge, zodat ze (op voorwaarde van niet te heet wassen) nooit te klein zullen zijn.
Al het bedtextiel kun je het beste voor gebruik een nacht in koud water leggen. Dit zorgt er o.a. voor dat de pasvorm wordt behouden. De eerste keer koud wassen, daarna mogen ze gewoon op 40 graden worden gewassen.
Was donkere kleuren apart. Eventueel met een scheutje azijn erbij.